Tidligere vindere.

 • 2023: Nicolai Højgaard

 • 2022: Nanna Koerstz Madsen

 • 2021: Marcus Helligkilde

  Marcus Helligkilde vinder prisen for sin enestående sæson på Challenge Tour. Ikke alene vandt han touren i kraft af tre sejre og tre 2. pladser. Han overhalede også alle sine landsmænd på europatouren på herrernes verdensrangliste. Her er lige nu nummer 81 og den højest rangerede dansker. Marcus Helligkilde er 25 år gammel og repræsenterer Smørum Golfklub.

 • 2020: Emily Pedersen

  Den 25-årige Emily Pedersen får den corona-forsinkede pris for årets danske golfpræstation efter en imponerende 2020-sæson. En sæson, der kulminerede, da hun i december kunne lade sig krone som vinder af ranglisten på Ladies European Tour som den første dansker siden Iben Tinning i 2005. Emily Pedersen vandt i sæsonen fire individuelle sejre og blev - naturligvis - også kåret som årets spiller på kvindernes europatour.

  Download pressebillede (kredit: Brian Rasmussen)

 • 2019: EM-guldholdet for piger

  Den mest betydningsfulde pris i dansk golf tilfalder i år de seks danske pigespillere, der hentede en historisk dansk guldmedalje ved EM for hold på El Saler i Spanien. Holdet består af Anne Normann (Rungsted GK, Amalie Leth-Nissen (Hjortespring GK), Cecilie Leth-Nissen (Hjortespring GK), Natacha Høst Husted (Smørum GK), Olivia Grønborg (Helsingør GC), Alberte Thuesen (Mølleåens GK)

  Download pressebillede (kredit: Lars Krabbe)

 • 2018: VM-guldholdet for herrer

  Den Gyldne Golfbold 2018 gik til John Axelsen, Rasmus Højgaard og Nicolai Højgaard, der sammen vandt det første verdensmesterskab i dansk golfs historie.

  Download pressebillede (kredit: Lars Krabbe)

 • 2017: Lucas Bjerregaard

  Lucas Justra Bjerregaard vandt i september måned sin første sejr på European Tour. Det skete, da han på overbevisende måde strøg helt til tops i Portugal Masters og vandt med fire slag til nærmeste konkurrent. Lucas Bjerregaard nåede inden sin sejr i Portugal også at vinde parturneringen GolfSixes, hvor han dannede team med Thorbjørn Olesen.

  Download pressebillede (kredit: Foto: Lars Krabbe)

 • 2016: Søren Kjeldsen og Torbjørn Olesen

  Prisen for 2016 går til Thorbjørn Olesen og Søren Kjeldsen, på baggrund af den imponerende sejr i World Cup of Golf, der blev afviklet på Kingston Heath i Melbourne, Australien, i november måned. Ikke blot var sejren imponerende, men måden de to danskere gjorde det på, var enestående. En måde som hele den internationale golfverden lod sig rive med af og lod sig inspirere af. Thorbjørn Olesen og Søren Kjeldsen viste sig som fremragende ambassadører, ikke blot for golf i hele verden, men også for dansk golf og ikke mindst for Danmark. Sejren i den 58. udgave af World Cup of Golf er nok det bedste og største danske resultat i international golf nogensinde. Tillykke til Thorbjørn Olesen og Søren Kjeldsen.

 • 2015: Søren Kjeldsen

  Efter mange måneder uden tilfredsstillende resultater, vandt Søren Kjeldsen i maj måned en imponerende titel i Irish Open, efter et vildt drama i voldsomt blæsevejr på en af Europas mestkarismatiske golfbaner, Royal County Down. Dertil opnåede Søren desuden tre andenpladser i sæsonen, bl.a. i Made in Denmark.

  Download pressemeddelelse | Download pressebillede (kredit: Fotograf: Søren Tidmand)

 • 2014: Thomas Bjørn

  Blandt flere store resultater i 2014-sæsonen var sejren i Nedbank Golf Challenge i Sydafrika grundlaget, der også sendte den 44-årige dansker ind i varmen til Ryder Cup-holdet, der besejrede USA på Gleneagles i Skotland.

  Download pressemeddelelse | Download pressebillede (kredit: Per Pedersen)

 • 2013: Emily Pedersen

  Den 17-årige golfspiller Emily Pedersen fik i dag overrakt den Gyldne Golfbold, og titlen som årets golfspiller. Prisen uddeles hvert år af Nykredit og Sportsjournalisternes Golf Klub til den golfspiller, som har skabt det største danske resultat i det forgangne år. Emily Pedersen modtog prisen på baggrund af sin imponerende sejr ved EM for damer i Finland i juli 2013. Med prisen fulgte også en check fra Nykredit på 25.000 kr.

  Download pressemeddelelse | Download pressebillede (kredit: Mikkel Nielsen, DGU)

 • 2012: Thorbjørn Olesen

  Thorbjørn Olesen får prisen på baggrund af sin sejr i Sicilian Open på Europatouren. Med prisen fulgte også en check fra Nykredit på 25.000 kr, som Thorbjørn Olesen valgte at donere til Værløse Golfklubs juniorafdeling.

  Download pressemeddelelse | Download pressebillede (kredit: DGU)

 • 2011: Thomas Bjørn

  Med tre sejre på European Tour vendte Thomas Bjørn stærkt tilbage til toppen af den internationale golfverden, og han blev enstemmigt valgt til at modtage "Nykredit og Sportsjournalisternes Gyldne Golfbold".

  Download pressemeddelelse

 • 2010: VM-sølvholdet for herrer

  Sølvmedaljen er epokegørende og VM-sølvholdet med Lucas Bjerregaard, Morten Ørum, Joachim B. Hansen har skrevet sig ind i historiebøgerne. Derfor fortjener de også Den Gyldne Golfbold, fortæller formand i Sportsjournalisternes Golf Klub, Hans Grønfeldt.

  Download pressebillede (kredit: Søren Tidmand, DGU)

 • 2009: Jeppe Huldahl

  Jeppe Huldahl er "Årets Golfspiller 2009". Den 27-årige professionelle golfspiller fik onsdag overrakt Nykredit og Sportsjournalisternes Gyldne Golfbold

  Download pressebillede (kredit: Søren Tidmand)

 • 2008: Søren Kjeldsen

  Fik bolden for sin sejr i Volvo Masters på Valderrama Ii Spanien. Han førte turneringen alle fire dage. De fire runder var 65, 71, 69 og 71, ialt 276 slag 2 bedre end Martin Kaymer og Anthonie Wall. Søren Kjeldsen sluttede som nummer 10 på Order of Merit og rykkede med sejren op blandt de 50 bedste i verden.

  Download pressebillede (kredit: Søren Tidmand/DGU)

 • 2007: Søren Hansen

  Et fantastisk år for Søren Hansen. Han begyndte med flere svage resultater, men så gik det pludselig fremad med 2. pladser i Open de France, European Open og Johnnie Walker. Så kom sejren I Mercedes-Benz Championship i Tyskland, hvor Søren besejrede det meste af verdenseliten. For den sejr fik han bolden. På Order of Merit sluttede Søren som nummer 8.

  Download pressebillede (kredit: Søren Tidmand/DGU)

 • 2006: Karen Margrethe Juul

  KM fik sit internationale gennembrud ved at vinde Nykredit Masters på Odense Eventyr Golf Klub Karen Margrethe Juul sluttede i minus 15 fire slag foran Laura Davies og Trish Johnson.

  Download pressebillede (kredit: Søren Tidmand/DGU)

 • 2005: Iben Tinning

  Iben kronede en suveræn sæson med at vinde pengelisten på Ladies European Tour. Hendes gyldne sæson bød på tre turneringssejre; Open de Espana Feminino, BMW Ladies Italian Open og på Kokkedals velplejede anlæg blev hun den første vinder af Nykredit Masters. Iben Tinning vender efter sin barselsorlov tilbage til LET i 2006.

  Download pressebillede (kredit: Søren Tidmand/DGU)

 • 2004: Kasper Linnet Jørgensen

  Kasper overstrålede alle sine professionelle kolleger, da han i løbet af en måned vandt de tre største danske amatørtitler: Danish International Amateur Championship, ErhvervsBladet DM i hulspil og Eurocard DM i slagspil. Han blev nr. 6 på EPD Tourens pengeliste i 2005 og fik en kategori 9 på Challenge Tour i 2006, så han har adgang til de fleste turneringer.

  Download pressebillede (kredit: Søren Tidmand/DGU)

 • 2003: Iben Tinning

  Iben blev den tredje med efternavnet Tinning til at løfte det eftertragtede trofæ. Hæderen blev udløst af hendes 1. plads i LPGA Final Qualifying School, der gav adgang til at spille på den amerikanske kvinde tour - LPGA. Billetten til det forjættede land udløste dog ingen succesoplevelser.

  Download pressebillede (kredit: Søren Tidmand/DGU)

 • 2002: Anders Hansen

  Anders vandt Volvo PGA Championship på Wentworth-banen i England. Anders Hansens skalp var ikke bare årets flotteste. Den var også den hidtil største danske golfpræstation nogensinde. PGA Championship rangerer nemlig som årets næststørste turnering i Europa - kun overgået af den traditionsrige major, British Open. Anders Hansen jagter stadig den næste skalp til bæltet.

 • 2001: Mads Vibe-Hastrup

  Mads var 23 år, da han fik sit internationale gennembrud med flere topresultater på Challenge Tour. Sæsonen kulminerede, da han efter en imponerende slutspurt i sidste runde vandt turneringen San Paolo Vita Open i Italien i 21 slag under par. Han blev nr. 11 på årets Challenge Tour og fik direkte adgang til Europa Tour som den yngste af de 15, der kvalificerede sig den vej. Mads Vibe-Hastrup mistede kortet til Europa Tour i 2005. Spiller på Challenge Tour i 2006.

 • 2000: Steen Tinning

  Efter 296 forsøg vandt Steen endelig og fortjent en sejr på Europa Tour - Wales Open - som den bare anden danske vinder på Europa Tour. Resultatet udløste endnu en gylden golfbold til Tinning. DGU hædrede Steen Tinning med unionens hæderstegn for sejren og som en anerkendelse af hans optræden som ambassadør for dansk golf. Steen stoppede sin aktive karriere i 2003, men følger stadig golfen tæt - bl.a. som tv-kommentator og leder af golfrejser. Har en vinbar i København.

 • 1999: Aalborg Golf Club

  Klubbens amatørhold bestående af Mads Hauskov Iversen, Allan Høgh Madsen og den spillende kaptajn Jakob Thomsen fik den gyldne golfbold for at vinde europamesterskabet for klubhold. Allan vandt en afdeling på Ecco Tour i 2005 og er prolærling i Aalborg Golf Klub, akkurat som Mads er det i Skive Golfklub. Jakob bor i København og arbejder med forsikring.

 • 1998: Thomas Bjørn

  To sejre på Europa Tour gav igen den gyldne golfbold til Thomas: Heineken Classic i Australien foran Ian Woosnam og Spanish Open foran den lokale helt José Maria Olazabal. Bjørn nåede også en overgang at føre British Open, men endte på niendepladsen. Thomas Bjørn har otte sejre på Europa Tour, to optrædener på Europas Ryder Cup hold og tre andenpladser i en Major.

 • 1997: Thomas Bjørn

  Thomas fik den gyldne golfbold for sine præstationer som den første dansker nogensinde i den mest prestigefyldte golfmatch af alle - Ryder Cup på Valderrama i Spanien. Bjørn høstede en ordentlig buket roser ved at spille uafgjort i sin singlematch mod årets British Open mester, Justin Leonard, selv om amerikaneren vandt de første fire huller. Thomas Bjørn erobrede desuden et point til Europa sammen med Ian Woosnam, Wales, da de vandt fourball-matchen mod Leonard og Brad Faxon.

 • 1996: Thomas Bjørn

  Thomas fik sin anden aktie i den gyldne golfbold, da han som den første dansker vandt en turnering på European Tour. Sejren kom i Loch Lomond World Invitational. Sejren var stærkt medvirkende til, at Bjørn blev "Rookie Of the Year" - dvs. den bedste nye spiller på Europa Tour det år. Han blev nummer 10 på pengelisten og fik dermed direkte adgang til British Open og US Masters. Sluttede året som nr. to på Europas Ryder Cup liste.

 • 1995: Thomas Bjørn

  Thomas slog for alvor sit navn fast som en kommende stjerne i international golf. Hans første år på Challenge Tour gav ham fire turneringssejre - blandt andet i Esbjerg, hvor han var i omspil mod Ben Tinning. Han vandt pengelisten med en rekordsum på mere end 65.000 euro. Den første gyldne golfbold var i hus - de næste tre kom lige i rap.

 • 1994: Karina Ørum

  Karina blev professionel tilbage i 1991. I 1994 kom hun i top 10 på pengelisten blandt andet via en andenplads i Scottish Open bare et enkelt slag efter den engelske stjerne Laura Davies. Det gav den gyldne golfbold. I 1993 blev Karina Ørum desuden kåret til den bedst klædte spiller på den europæiske tour. Karina Ørum spiller stadig professionel golf. Hun bor i Australien.

 • 1993: Morten Backhausen

  Der var ikke så meget at rafle om, da prisen skulle uddeles i 1993. Den dengang 21-årige Morten Backhausen fra Herning blev nemlig Danmarks første europamester i slagspil for amatører. Før sidste runde lå Morten på en 16. plads, men kom rundt i 65 slag. Sejren kom i hus efter omspil over tre huller mod den senere verdensstjerne Lee Westwood. Morten Backhausen er i dag ansat i DGU som Sport og Servicechef.

 • 1992: Pernille Carlson Pedersen

  Kostskolelæreren Pernille Carlson Pedersen fra Holbæk vandt det klassiske trofæ Ladies British Amateur Championship - blandt andet foran Annika Sorenstam. Sejren i England var den fornemste titel til en dansk amatørgolfer nogensinde. Pernille spiller stadig golf på hyggeniveau. I 2005 kvalificerede hun sig gennem dameklubben i Holbæk Golfklub til turneringen, Iben Tinning Trophy.

 • 1991: Ben Tinning

  I et sportsligt magert år for dansk golf - pro som amatør - var der ingen reelle konkurrenter til Ben Tinning, hvis individuelle NM-titel samt holdtitlen på Furesø foran Sverige talte tungt, da den gyldne golfbold blev uddelt. Ben med det golfforpligtende efternavn er fætter til Iben og Steen. Ben bor i Esbjerg og spiller stadig golf på et højt niveau.

 • 1990: Anders Sørensen

  Anders havde flere fornemme resultater det år, men det var andenpladsen i årets World Cup i Florida - kun slået af Payne Stewart, der fik golfbolden i spil. Med hæderen fulgte en check på 7.500 kroner, som Anders Sørensen straks sendte videre til Dansk Handicap Idræts Forbund. Han satte de professionelle golfkøller i garagen i 1996. Anders Sørensen har været landstræner i golf og skabte den konkursramte turnering Nordic Open.

 • 1989: Henrik Simonsen

  Henrik fik bolden for at vinde de åbne franske mesterskaber på Chantilly banen uden for Paris i runder med samlet et slag under par. Han er i dag cheftræner i Spanish Oaks Golf Club i Austin i Texas. Han har fire gange kvalificeret sig til en PGA turnering, men har endnu aldrig fået lov til at spille i weekenden.

 • 1988: Anders Sørensen

  Anders Sørensen fik den gyldne golfbold for at sætte ny banerekord på Valderrama banen i Spanien - en af Europas sværeste på den tid. Det var under den første udgave af Volvo Masters, at Anders kom rundt i 67 slag. Han endte som nummer syv i turneringen.

 • 1987: Jacob Rasmussen

  Jacob vandt verdens ældste åbne slagspilturnering for amatører - Tennant Cup - i Skotland. Danskeren vandt en Hogan-sejr, hvilket betød, at han forbedrede sin score for hver runde: 73, 69, 68, 66 akkurat som Hogan under The Open i 1953. Jacob Rasmussen sluttede i 4 under par og var den første vinder, som ikke kom fra de britiske øer. Jacob Rasmussen er pro i Helsingør Golf Club.

 • 1986: Steen Tinning

  I kampen om tourkortet i Alicante gik Steen Tinning en fantomrunde i 61 slag og lavede 10 birdies undervejs. Tinning førte turneringen de fem første dage og endte samlet som nummer to. Runden i 61 slag var en forbedring af Gary Players bane- rekord med tre slag.

 • 1985: Merete Meiland

  Merete vandt det skandinaviske mesterskab i slagspil i den finske by Åbo. Hun førte kun turneringen én eneste gang i løbet af de 72 huller - og det var, da hun puttede ud på det sidste hul. Merete arbejder i medicinalindustrien og spiller golf i Rungsted. Hcp. 4,2.

 • 1984: Rolf Nissen

  Rolf fik bolden for at vinde Euromasters på Eremitagen, DM i hulspil og for at blive individuelt nr. 14 ud af 152 spillere ved VM i Hong Kong - det bedste herreresultat ved et VM nogensinde. Rolf er i dag erhvervsrådgiver i Nordea. Han spiller stadig i Hillerød. Hcp. 3.

 • 1983: Jan Frej Pedersen

  Jan blev årets modtager af den gyldne golfbold, da han som 17-årig vandt en fornem sejr i årets Johnnie Walker Cup - 72 hullers slagspilsturnering foran hele den danske elite og flere kendte navne fra Norge og Sverige. Jan var hele 12 slag bedre end nummer to. Jan Frej Pedersen er i dag assi-sterende landstræner i DGU.

 • 1982: Steen Tinning

  Valget af Steen var begrundet af hans rekordscore i Johnnie Walker Cup - seks slag under par over 72 huller. Men også andre resultater var med til at pege på Tinning: Sejre i Copenhagen Cup og Wiibroe Cup ligesom han var suverænt bedste dansker ved verdensmesterskaberne i Schweiz.

 • 1981: Anette Peitersen

  Anette vandt som den første kvinde en "grand slam" på dansk jord - det vil sige danmarksmesterskaberne individuelt i slag- spil, i hulspil og for hold. Anette Peitersen bor i dag i USA.

 • 1980: EM-holdet for piger

  Mette Brandt Andersen, Lene Bang Nielsen, Pernille Halling, Anette Peitersen, Tina Pors og Lotta Schmidt var de første kvinder, som fik fingrene i den gyldne golfbold. Hæderen tilfaldt de seks, fordi de vandt sølv ved årets europamesterskaber for pigejuniorer.

 • 1979: Helsingør Golf Club

  Jens Ole Kjærgaard-Hansen, Anders Sørensen og Jacob Rasmussen - juniorer fra Helsingør Golf Club satte Europas bedste klubhold til vægs og vandt Aer Lingus Cup i Irland. Jens Ole er i dag selvstændig i IT-branchen og spiller golf i Rungsted.

 • 1978: Steen Tinning

  Steens første af fire gyldne golfbolde nappede han som bare 16-årig - den hidtil yngste prismodtager. Tinning fik bolden for sejren i det danske juniormesterskab på Hvide Klit, sejren i slagspilsturneringen Tocano Cup, førstepladsen i Skandinavisk Foursome sammen med Hans Peter Jacobsen. Efter EM for juniorer blev han udtaget til Kontinentets hold mod Storbritannien.

 • 1977: Henry Knudsen

  Henry fik bolden for at blive den bedste spiller individuelt foran nogle af Europas bedste spillere ved EM for klubhold. Turneringen blev spillet på Royal Golf Clubs bane ved Bruxelles. Henry Knudsen spillede de 72 huller i par samlet. Fem slag bedre end turneringens nummer to.

 • 1976: Lars Jacobsen

  Lars fik en smuk tredjeplads ved det Svenske Internationale Slagspilsmesterskab blandt 143 deltagere, han vandt det danske mesterskab på Esbjergs nye bane og nåede desuden finalen i Skandinavisk Mesterskab i Helsingfors. Lars er IT-arkitekt hos IBM, kaptajn for DGU's landshold. Hcp: 3,2.

 • 1975: Herluf Hansen

  Herluf vandt den gyldne golfbold for anden gang, fordi han kvalificerede sig til finaledagen i British Open på Carnoustie. Den gang var der cut efter tre runder. Herluf sluttede dog langt fra sejrspodiet. Han var mange år pro i Sct. Knuds Golfklub og er nu golfivrig pensionist med base i Nyborg.

 • 1974: Jens Thomasen

  Jens fik den gyldne golfbold for resultaterne i en sæson, hvor han for alvor slog igennem. Han vandt DM, Wiibroe Cup, Yankie Bar Cup og Johnnie Walker Cup, ligesom han lavede gode internationale resultater i 5-landskampen i Island. Jens Thomasen er kontorchef i Danmarks Statistik og har stort set ikke rørt golfkøllerne siden 1978.

 • 1973: Herluf Hansen

  Herluf vandt for tredje år i træk Toms "Guld Krone Cup", der regnedes for det danske pro- mesterskab. I Sverige vandt han Eskilstuna Open og hjemførte 10.000 svenske kroner. Herluf Hansen var den første professionelle, der vandt den gyldne golfbold.

 • 1972: Søren Steffensen

  18-årige Søren Steffensen fra Esbjerg fik den gyldne golfbold for hans overraskende og overbevisende sejr ved danmarksmes-terskaberne i hulspil i Silkeborg, hvor han hev sejren hjem på 38. hul i finalen. Søren bor i Esbjerg og arbejder for SKAT.

 • 1971: Esbjerg Golfklub

  Henry Knudsen og Ole Wiberg fra Esbjerg vandt det uofficielle europamesterskab for tomandshold på Mandelieu banen ved Cannes ved at slå Sunningdale Golf Club fra London i finalen. Henry har sit eget gulvbelægningsfirma i Esbjerg, Ole bor i England, hvor han har udviklet patenter til møbelbranchen.

 • 1970: Drenge juniorlandsholdet

  Mange store præstationer pressede sig på, men det blev det danske juniorlandshold, der fik årets gyldne golfbold. Hans Chr. Colov, København, Niels Victor Ehlers, Sct. Knud, Jens Gram-Hansen, Silkeborg, Sv. Børge Jensen, Sct. Knud, John Nielsen, Asserbo og Jens Thomasen, Rungsted vandt sølvmedaljer ved europamesterskaberne i Luxembourg.

 • 1969: Kjeld Friche

  Årets golfspiller vandt tre store sejre i Rungsteds Elitematch, Sct. Knuds slagspilsturnering over 72 huller og årets danske mesterskab efter en maratonfinale, hvor han besejrede Ole Wiberg på 36. hul Kjeld er stærkt på vej på efterløn efter 33 år som lærer - de 25 år på Teknisk Skole i Kolding. Handicap: 4,3.

 • 1968: John Jacobsen

  Med sine 30 år var John Jacobsen en veteran med mange gode udenlandske resultater og sejre. Det var Johns udbredelse af kendskabet til dansk golf i det store udland, der gav ham den gyldne golfbold "for alt, hvad der siges af godt om dansk golf og danske golfspillere ude i verden er af en betydning, der ikke kan vurderes højt nok i denne store udviklingsperiode", lød det i begrundelsen. John Jacobsen bor i dag i Italien.

 • 1967: Nils Elsøe Jensen

  Nils vandt flere sejre i Elitematchen i Rungsted, det danske mesterskab i hulspil, slagspilsmatchen over 72 huller på Sct. Knuds Golfklub, og han vandt alle sine singler mod Wales, Norge og Finland ved europamesterskaberne i Torino. Nils Elsøe Jensen sælger i dag golfudstyr.

 • 1966: Hans Stenderup

  Den første gyldne golfbold gik til Hans Stenderup fra Rungsted. Han blev dansk mester, fik debut på seniorlandsholdet, var en af de bærende kræfter på juniorlandsholdet, der blev europamestre, og så vandt han Sct. Knuds store 72 hullers slagspilsturnering i rekordscore. Eneste nedtur i 1966 for Hans var et brækket ben, der forhindrede ham i at deltage i verdensmesterskaberne i Mexico City.

Seneste nyheder

Nicolai Højgaard modtager Den Gyldne Golfbold

Nicolai Højgaard har i en alder af bare 22 år vundet Danmarks fornemste golfhæder to gange. Mandag modtog han nemlig Den Gyldne G…

læs mere ...

Nanna Koerstz Madsen vinder Den Gyldne Golfbold 2022

Nanna Koerstz Madsen fra Smørum Golfklub blev onsdag hædret med den fornemste pris i dansk golf - Den Gyldne Golfbold. Overrækkel…

læs mere ...

Marcus Helligkilde vinder den fornemste hæder i dansk golf

Sportsjournalisternes Gyldne Golfbold 2021 går til Marcus Helligkilde. Det blev afsløret mandag i Idrættens Hus i Brøndby. - Det…

læs mere ...

Galleri